Dostatočným denným slnením si naše telo vytvára dôležitý vitamín D, ktorý je spolu s vápnikom kľúčovou živinou pre zdravé kosti a vie spomaliť úbytok kostnej hmoty po 30. – 35. roku života.
Za dostatočné slnenie sa považuje cca 30 minút denne. V lete sa môžeme vyzliecť do plaviek, v zime stačí ukázať slniečku tvár a ruky.
A ako sa účinne chrániť pred UV žiarením? Zaraďte do svojho jedálnička antioxidanty, vitamín C, E, betakarotén a omega 3 – mastné kyseliny. Antioxidanty slúžia nielen ako ochrana proti UV žiareniu, ale aj proti infekciám a stresu. Podieľajú sa aj na odstraňovaní škodlivín z organizmu.
Vitamín C je jeden z najvýznamnejších antioxidantov, ktorý sa zúčastňuje na ochrane biomembrán, oddeľujúcich bunky nášho tela od okolia. Vitamín E v kombinácii s vitamínom C je dobrou prevenciou pred spálením kože na slnku.
Využite letnú úrodu a najedzte sa do sýtosti bobuľového ovocia – malín, černíc, čučoriedok, červených a čiernych ríbezlí, jahôd… Dajte si aj papriku bohatú na vitaním C, vlašské orechy bohaté na omega-3 mastné kyseliny a nezabudnite na mrkvu.
Pozor! Vitamín A, na ktorý je mrkva bohatá, je vitamínom rozpustným v tukoch. Pretu si ju napríklad najprv trošku orestujte v kvapke olivového oleja alebo pridajte k nej orechy. Inšpirujte sa naším RECEPTOM.
Do misky si nastrúhame dve mrkvy, pridáme pár kociek ananásu a drvené orechy. Úžasná a chutná kombinácia!
Pripravili sme pre vás letnú edíciu zdravého a redukčného jedálnička s prílohou o grilovaní ZDARMA. Dozviete sa o grilovaní: všetko o tom ako zdravo grilovať, aké potraviny sú na gril vhodné a aký gril si vybrať + videá aké špeciality pre hostí pripraviť.
V jedálničku sú uvedené aj redukčné dávky pre muža aj ženu. Zistíte tak, ako si vychutnať grilovačku a pritom chudnúť!
Tieto tipy na grilovanie nájdete vo Video – jedálničku TASTY 5+1 TU >>
Užívajte dovolenku a starajte sa pritom o svoje telo zvonku aj zvnútra 🙂